Spring til indhold

Livets genveje

Sted-far

En lørdag i september 2011 var jeg med mine to bonus-drenge på 10 og 13 år på shelter-tur ved Solrød Strand. Vi cyklede ned til en naturlejrplads med et shelter (et halvtag at sove under) og en tilhørende bålplads. Vi fiskede i den nærliggende sø og bagte snobrød over bålet. Det var en fantastisk tur for os alle tre fra lørdag til søndag.

Ingen af drengene har været spejdere eller på anden måde lært at klare sig i naturen på primitiv vis. Jeg selv har derimod fra jeg var helt lille været vant til at færdes i naturen som spejder, og senere har jeg rejst meget i hele verden. Fx var jeg som 25-årig med rygsæk i 2½ måned fra Egypten gennem Mellemøsten til Indien.

At tænde bål

Forrige år begyndte jeg at lære drengene at tænde bål med en tændstik uden brug af papir, tændvæske eller andre hjælpemidler. Det kræver en masse viden og erfaring at kunne gøre dette. Jeg plejer at sige, at når du har gjort noget et hundrede gange begynder man at blive god til det. Jeg startede med at vise drengene, hvordan de skulle gøre, og de følgende gange gjorde de selv mere og mere. De har nu selv tændt bål adskillige gange med større eller mindre held, men i går lykkedes det til deres store frustration ikke. Læringen her var, at sådan kan det også være en gang imellem. Selv om grene og kviste var indsamlet uger før vores afrejse, for at de kunne nå at tørre, var den forberedelse ikke nok til, at ilden kunne få fat i træet. Vi måtte supplere med papir.


Jeg har også fortalt dem om vigtigheden af at skifte tøj fra inderst til yderst, inden man kryber i soveposen. Ellers risikerer man at fryse i løbet af natten. Forklaring kommer senere…


Klik her for at se flere anmeldelser

At finde vej

Da vi cyklede ud til lejrpladsen, havde vi i første omgang svært ved at lokalisere den. Kortet var mangelfuldt og forklaringen var ikke entydig. Vi kørte ad mange krogede veje, før det lykkedes. På vej hjem dagen efter skød vi genvej ikke færre end fire gange, hvilket forkortede turen betragteligt. Hvis vi vælger at tage samme sted hen igen, vil vi kunne gøre det betydeligt hurtigere og lettere næste gang.

Hvad kan ovenstående tre historier bruges til? Hvor kan man genfinde samme tema og udfordringer?

Mentor-coaching

Mange mennesker har ikke rigtigt lært hvad der skal til for at få et godt parforhold. Mange foretager valg ”i blinde”. Men det er noget, der skal læres. Da vi blev født, var nogen af de første ting vi kunne gøre automatisk, at blinke, sutte og gribe. Resten er noget vi har lært senere gennem livet. Af vores forældre, eller de mennesker vi har mødt på vores vej, eller af egen (smertelig) erfaring.

Forældrene hjælper deres børn med at skelne mellem hvad der er vigtigt og ikke vigtigt. Børnene lærer de nødvendige færdigheder – og når de er voksne, må de selv vurdere fra situation til situation.

At prøve selv

Som mentor-coach lærer jeg mine klienter ”at lave ild med kun een tændstik”. Jeg viser først, hvordan det kan gøres, så det kan ses i det virkelige liv. På den måde kender man vejen, der ligger foran. Derefter prøver klienten selv – stille og roligt, skridt for skridt. Mange ting skal prøves et hundrede gange, inden det er ”kommet helt ind under huden”. Det kan være et godt skænderi med ægtefællen, eller fyring af en medarbejder, eller en jobsamtale. Ligesom når man laver et bål, er der nogen ting i livet, der kommer før andre. Små pinde før store pinde! Hvis man starter med at lægge store brændeknuder på, får man ikke gang i bålet. Først skal man bruge de helt små kviste, og der skal omhyggeligt pustes. Hvis man puster for kraftigt, blæser man ilden ud, og hvis man ikke puster nok, dør den…

En kold sovepose

Hvis man ikke ved bedre, og det er koldt, kunne man fristes til at tro, at det mest smarte er at hoppe i soveposen med alt sit tøj og lidt til. Dette er imidlertid en stor fejltagelse. Til at begynde med føles det OK; men kropsfugten fra dagen vil afkøle kroppen, og man risikere at ligge og fryse rigtigt meget i løbet af natten. Hvis man derimod tør tage det kolde gys, og skifte fra inderst til yderst, har man tørt tøj at ligge i, hvilket er betydeligt lettere for kroppen at varme op og holde varmt. Der er ikke noget så skønt som en god nats søvn i det fri – i en dejlig varm sovepose!

På samme måde kan man nogle gange i livet med fordel også springe ud på dybt vand, men hvis man enten ikke ved noget om at springe, eller hvor man skal springe hen, risikerer man at fortsætte med at gøre dét, man hele tiden har gjort – og hele tiden bliver ved med at få det samme resultat – fordi man er mest tryg ved den gammelkendte procedure.

De holdninger, man har skabt sine problemer med, er ikke de samme holdninger, men kan løse problemerne med. Det kræver stor tillid til sin rådgiver at turde stole på, at det store kolde gys lige nu er det mest fornuftige…

Livets genveje

Jeg har som mentor-coach allerede været ”på bålpladsen” og jeg kender genvejene. Jeg ved, hvor der er mudret og hvilken retning der er den mest hensigtsmæssige. Jeg kan rådgive om retningen og den korteste og sikreste vej. Livets køretur behøver ikke at foregå med bind for øjnene efter ”trial-and-error-princippet”. Se www.parforhold-parterapi.dk/om-mikael-hoffmann

Som mentor-coach tilbyder jeg jer, at I finder ud af, hvad I egentlig vil med jeres liv og med jeres parforhold. Jeg hjælper jer med at håndtere jeres udfordringer på den letteste og mindst smertefulde måde. Jeg støtter jer i jeres proces med at dyrke familielivet – både i forhold til ægtefælle og børn. Jeg hjælper jer med at finde balance mellem arbejdsliv og privatliv.

Svarene

Mit vigtigste værktøj er mine spørgsmål til dig. Den gode nyhed er, at du allerede har alle svarene i dig. De skal ”blot” graves frem med de nødvendige spørgsmål, hvilke jeg er god til at stille.

Så hvad skal der til, for at du tager det næste skridt, der kan gøre dit liv og parforhold både lettere og sjovere?

Få for eksempel en gratis afklaringssamtale med mig.

.