Spring til indhold

Hvorledes kan man løse finansielle udfordringer i parforholdet?

Økonomi

Penge er en typisk årsag til ægteskabelige problemer. Når der er lavvande i kassen, eller uenighed om hvordan pengene skal bruges, kan det hurtigt bringe sindene i kog.

Hvordan tackles ægteskabelige udfordringer med økonomien?

Alene bevidsthed om hvordan jeres holdning til penge er, og hvordan det påvirker jeres parforhold, vil løse mange problemer. Her er nogle tips, der muligvis kan hjælpe jer:

  1. Tal med hinanden om jeres barndomshjems holdning til penge og økonomi. Hvad I står med lige nu er primært noget, I har lært af både gode og mindre gode holdninger og overbevisninger fra jeres forældre.
  1. Drøft de virkninger, som tidligere voksen-erfaringer kan have på jeres nuværende økonomiske situation. Spørg jer selv og hinanden om hvordan jeres holdninger og adfærd kan have påvirket jeres omstændigheder og livsbetingelser.
  1. Respekter hinandens værdier og præferencer omkring opsparing og forbrug.
  1. Lav en brainstorming om løsninger, der kan få jer begge til at føle jer trygge.
  1. Respekter hinandens bidrag til fællesskabet som ligeværdigt – også selv om det er den en part, der tjener de fleste eller alle pengene
  1. Sørg for at I begge hver især har adgang til en passende del af pengene.
  1. Vær enige om et beløb, som hver af jer kan bruge, uden at skulle afstemme indkøbet med den anden.
  1. Tal om og forstå hinandens kort- og lang-sigtede finansielle mål
  1. Vær bevidste om, at penge er energi og følelser. Mangel på penge er et symptom på, at der er noget følelsesmæssigt i ubalance (ligesom feber er symptom på at en sygdom raser i kroppen).
  1. Deltag sammen i økonomi- og parterapi-kurser.

Mange tror, at økonomi og penge handler om tal på et kontoudtog, plastickort eller mønter og sedler, med det er langt fra tilfældet. Det handler nemlig primært om følelser, holdning og attitude.


Klik her for at se flere anmeldelser

For at illustrere hvad jeg mener, kan jeg fortælle, at en af mine klienter tjener omkring 100.000 kr/mdr som luftkaptajn i SAS. Alligevel har han ikke mere til overs til sig selv ved månedens udgang end en anden af mine klienter, som er kassedame i Føtex. Den eneste forskel mellem de to er, at luftkaptajnen har noget dyrere legetøj og nogle flottere vaner. Begge har en holdning og overbevisning af mangel, hvilket betyder, at de lige akkurat tjener lidt mere (eller mindre) end de bruger.

Andre af mine klienter har altid rigeligt overskud i økonomien – uanset hvor meget eller hvor lidt de tjener.

Så hvis du og I ikke er tilfredse med jeres økonomiske situation, vil jeg anbefale jer at fokusere på jeres holdninger, inden I arbejder videre med budgetter og besparelser.

Links til andre artikler om økonomi:


.

.