Spring til indhold

Rasende på ægtefællen

Er presset i forholdet så stort, at du måske overvejer at afslutte parforholdet – eller er I enige om at der er en konflikt og derfra at få relationen til at fungere igen?

Der er ikke noget i vejen for at være rasende på sin ægtefælle – en gang imellem. I ethvert sundt parforhold er der uoverensstemmelser og konflikter, men det er måden, at disse sammenstød bliver håndteret på, der er forskellen mellem et lykkeligt og et ulykkeligt parforhold.

Mænd og kvinder taler forskellige sprog. De bruger både forskellige udtryk og tolker udsagn forskelligt. Manden siger og hører tingene direkte. Kvinden pakker det mere ind. Første skridt på vejen til at finde løsninger er at erkende, at der er så stor en forskel, at man aldrig helt kommer til at forstå hinanden. Men denne erkendelse er til gengæld vigtigt, for at man kan komme i gang med at kommunikere med hinanden på en ordentlig måde, og rette misforståelserne. Vi behøver ikke at forstå hinanden 100 % for at kunne respektere og elske hinanden.


Klik her for at se flere anmeldelser

Vores følelser er vigtige for at vi kan begå os i verden, men nogen gange kommer de samme følelser i vejen for at vi kan se andre klart og tydeligt. Følelserne er blandt andet gamle erfaringer, som hjælper os til at træffe gode beslutninger, men de kan også lægge et tykt røgslør ud over situationer og oplevelser. Vores følelser driver os fremad til at nå vores mål, og sikrer vores overlevelse, men hvis de hæmmer os i vores udfoldelse, eller ødelægger vores relationer med andre, er de ikke hensigtsmæssige.

Ligesom følelserne var i stand til at sammentømre os med vores livs udkårne, kan de samme følelser rive os fra hinanden igen. Det er store kræfter, der er på spil.

Man siger, at der skal to til at danse tango, men sandsynligheden for at du er ressourcepersonen i dit parforhold er stor – fordi det er dig, der læser denne artikel. Derfor er det formentlig også op til dig at tage initiativ til at ændre kursen for jeres fælles forhold.

Hvis man er kommet ud i en tilsyneladende bundløs konflikt med sin ægtefælle, skal der normalt en ekstra kraftanstrengelse til at komme op på sikker grund igen. Hvis man selv kunne løse problemerne, havde man formentlig gjort det for længst – eller rettere, så havde man aldrig bragt sig selv ud i problemerne.

Hvis din bil siger underlige lyde, kører du den til mekanikeren, som reparerer den. Hvis du får tandpine, går du til tandlægen, der kan udbedre skaden, så smerten forsvinder. Hvad har du gjort dig af tanker om dit parforhold?

Nogle mennesker vælger at vedligeholde deres bil med regelmæssig serviceeftersyn, og de går til tandpleje hos tandlægen hvert halve år. Dette afhjælper normalt de helt store problemer med bilen og tænderne.

Hvis det er ægteskabet, der knirker, har man mulighed for både at vedligeholde det med regelmæssig ”serviceeftersyn”, og man kan foretage brandslukninger, hvis det er gået helt galt. Begge dele kræver en uddannet specialist (ligesom en mekaniker eller tandlæge).

Helt praktisk vil parterapeuten hjælpe jer med at kommunikere, så I bedre kan høre og forstå hinanden. Vores psykologiske forsvarsmekanismer kan være kommet så meget i alarmberedskab, at det kan være nødvendigt helt ned på sætningsplan at rette misforståelserne. Det vil sige at den ene siger en sætning, og den anden kvitterer for forståelsen.

Ligesom mekanikeren ikke synes at det er svært at få motoren til at spinde som en kat, er det heller ikke svært at få parforholdet til at fungere godt (igen). Begge dele kræver et håndelag og en indsats.

Så hvis du føler dig fx misforstået, afvist, kasseret eller forsømt i dit parforhold, og du er rasende på din partner, kan du stadig nå er vende det til det oprindelige fantastiske forhold – både for dig selv og din partner/ægtefælle. Og mon ikke at især jeres børn vil være glade for dette?