Dårlig kommunikation = En kærlighedsdræber
Dårlig kommunikation er en af de mest almindelige årsager til konflikter, smerte og endda skilsmisser i parforhold.
Mange par oplever at havne i de samme skænderier igen og igen, ofte uden at forstå, hvorfor de ikke kan komme videre.
Det, der ofte starter som en lille misforståelse, kan hurtigt eskalere til en følelsesmæssig kamp, hvor ingen af parterne føler sig set eller hørt.
Men hvad er det egentlig, der går galt, og hvad kan man gøre for at ændre denne destruktive dynamik?
Misforståelsernes rod
En stor del af problemet ligger i, at vi ofte tror, at vores partnere tænker og føler på samme måde som os selv.
Vi har hele meningen i vores hoved, men det, der kommer ud af vores mund, kan kun være en lille del af den store helhed, som kan blive misforstået af vores partner.
Det er almindeligt at antage, at ens partner forstår ens intentioner, men i virkeligheden kan deres fortolkning være helt anderledes end den, man havde i tankerne.
Ofte (altid!) reagerer vi ud fra tidligere oplevelser og læring, som kan farve vores opfattelse af situationen.
For eksempel, hvis Jonas ser sig selv som genert, kan han reagere negativt på Evas opfordring til at danse, på grund af tidligere oplevelser med offentlig forlegenhed.
Den kritiske tone
En anden væsentlig udfordring er, at mange af os ikke er klar over, hvor kritisk eller bebrejdende vi selv lyder.
Vores egne tanker og følelser kan virke logiske for os, men når de udtrykkes verbalt, kan de nemt komme til at virke fordømmende.
Et eksempel kan være at sige “Huset er et rod” i stedet for en neutral observation som “Jeg ser, at der ligger mange ting her”.
Hvorfor skændes vi?
Skænderier opstår ofte som et resultat af følelsesmæssige reaktioner på misforståelser. Når vi føler os angrebet eller misforstået, reagerer vi ofte defensivt, trækker os tilbage eller går til modangreb. Disse reaktioner, der ofte er ubevidste, tjener som overlevelsesstrategier, men de løser sjældent konflikten.
Det virkede kun godt dengang for meget længe siden, da truslen havde skarpe tænder og kløer…..
I stedet fører strategien i dag til en nedadgående spiral, hvor begge parter føler sig mere frustrerede og mindre forstået.
Konsekvenser af dårlig kommunikation
Dårlig kommunikation fører ikke kun til skænderier, men også til en lang række negative konsekvenser. Det kan skabe følelsesmæssig afstand mellem parterne, hvor man ikke længere føler sig forbundet eller tryg.
Dette kan føre til følelser af ensomhed og frustration, som igen kan resultere i, at man holder op med at dele vigtige ting med hinanden.
I sidste ende kan manglen på konstruktiv kommunikation underminere forholdets fundament og føre til, at det går i stykker.
Læs en “Case story” om dårlig kommunikation.
Værktøjer til bedre kommunikation
Heldigvis er der mange værktøjer, som kan hjælpe par med at forbedre deres kommunikation og bryde de negative mønstre.
Her er nogle få af de mest effektive:
- “Jeg-udsagn”: Brug “jeg” i stedet for “du” for at undgå anklager. For eksempel, sig “Jeg føler mig overset, når…” i stedet for “Du overser mig altid”.
- Aktiv lytning: Lyt med intentionen om at forstå, hvad din partner siger, i stedet for bare at vente på din tur til at tale. Prøv at gentage, hvad du har hørt, for at sikre, at du har forstået det korrekt.
- Hele beskeder: Prøv at sende hele beskeder, der består af fire dele: observationer, tanker, følelser og behov. For eksempel: “Jeg ser, at huset er rodet (observation). Jeg tænker, at vi måske ikke har tid til at rydde op lige nu (tanker). Jeg føler mig stresset over det (følelser). Jeg har brug for, at vi planlægger at rydde op senere i dag (behov)”.
- Mindful tilstedeværelse: Øv jer i at være fuldt til stede i samtalen, uden at blive distraheret af fortiden eller fremtiden. Det er en god ide med mindfulnessøvelser som meditation eller vejrtrækningsøvelser.
- Undgå generaliseringer: Undgå ord som “DU”, “ikke”, “nej”, “altid” og “aldrig”. De kan let eskalere en konflikt .
- Acceptér forskelligheder: I stedet for at forsøge at ændre din partner, prøv at acceptere deres unikke kvaliteter og forskelle. Forskelligheder kan også være styrker, selvom de kan være frustrerende.
Du bryder dig jo heller ikke selv om at blive ændre på, vel?
Søg hjælp udefra
Nogle gange er det nødvendigt at søge hjælp udefra for at bryde de indgroede mønstre. En parcoach kan hjælpe med at identificere de underliggende årsager til dårlig kommunikation og give parret de nødvendige redskaber til at forbedre deres samspil.
Det kan være utroligt svært at se sine egne blinde vinkler, og en coach/terapeut kan fungere som en neutral observatør, der kan pege på de dynamikker, som parret selv ikke er bevidste om.
Det kræver ofte noget, der føles kunstigt eller besværligt, for at opnå de ønskede forandringer, især hvis man er vant til at kommunikere på en bestemt måde. Det kan kræve nye måder at tænke og reagere på, og det er helt naturligt, at det kan føles ubehageligt i starten.
Men det er netop denne vilje til at gå uden for sin komfortzone, der kan skabe de positive forandringer i parforholdet, der man ønsker sig.
Det kræver to
Det er afgørende at huske, at forbedring af kommunikationen er et fælles projekt. Begge parter skal være villige til at anerkende deres egen rolle i problemet og arbejde sammen om at skabe en mere konstruktiv dialog.
Det er ikke nok, at den ene part alene gør en indsats, da det kræver et samarbejde at skabe et sundt forhold.