Den gode og omsorgsfulde far i fokus
Filmene ”Bytte bytte baby” 1 og 2 sætter et forfriskende fokus på faderrollen – og på forskellen i måder at opdrage børn på.
I de to film bliver mændene portrætteret som engagerede, kærlige og ansvarlige, hvilket står i skarp kontrast til de ofte karikerede fremstillinger af umodne fædre i tidligere film som fx ”Far til fire” (klik på linket).
Filmen er en tiltrængt hyldest til det moderne faderskab, hvor sårbarhed, ansvarlighed og engagement træder i forgrunden.
Et nyt perspektiv på faderskab
I filmen ser vi både fædre og bedstefædre være til stede på alle planer for deres børn, børnebørn og kvinder – med både styrke og omsorg.
Deres adfærd og holdninger gør det klart, hvor vigtig en aktiv faderrolle er i familiedynamikken.
Det er en fornøjelse at se, hvordan filmen bryder med stereotype billeder af passive eller inkompetente mænd og i stedet fremhæver dem som nøglepersoner i deres børns liv.
Klik her for at se flere anmeldelser
Kvinderne under lup
Samtidig giver filmen et kritisk blik på mødre og svigermødre.
Deres manipulation, forventninger og kontrolbehov bliver udstillet på en både humoristisk og tankevækkende måde.
Filmen formår at skabe en balance, hvor man kan le af karakterernes fejl, samtidig med at man reflekterer over de kulturelle normer og forventninger, der former vores familier, uanset om det er aristokrater eller hippier.
Ikke mindst skilsmissefamilier.
Moderen til filmens kvindelige hovedperson har – i den bedste mening – gjort alt, hvad hun kunne, for at forhindre sin datter i at have kontakt med datterens far.
Hun anser faderen for at være et egoistisk fjols og ikke værd at samle på.
Men konsekvenserne er vidtrækkende for barnet, der vokser op med en kontrollerende mor uden det maskuline samspil.
Projektioner
Hendes mor lægger ikke skjul på sine holdninger til datterens far, hvilket i bund og grund er projektioner/spejlinger af sig selv (“Tyv tror, at hvermand stjæler”).
Det viser sig jo, at faderen var en glimrende far. Men de havde ikke været i stand til at kommunikere ordentlig med hinanden om behov og ønsker.
Desværre for datteren gav han ret tidligt op i forholdet med hendes mor – og han gjorde det for datterens skyld.
Hvad han ikke var klar over, var, at det kun var en fordel for datteren på den meget korte bane. Begge forældrene var egoistiske og uvidende om konsekvenserne af deres valg og adfærd.
Da datteren som voksen opsøger sin far, udtrykker han sin fortrydelse over ikke at have været en del af hendes opvækst.
I den virkelige verden (altså ikke på film eller i litteraturen) vil kvinder i den situation i deres voksenliv typisk have problemer med deres relation til mænd, og problemerne fortsætter gennem generationerne på grund af den psykologiske påvirkning. Vi gør alle sammen, hvad vi har lært i vores barndom. Hvad vi har set de voksne gøre. Primært vores forældre.
I filmen har hovedpersonen, trods moderens dominerende indflydelse, imidlertid fundet sig en rigtig god ægtemand, som samtidig er en kærlig far til deres fælles barn.
Vi følger hovedpersonens udvikling til at blive i stand til at se og anerkende den beundringsværdige manderolle.
Moderens projektioner/spejlinger bliver også tydeligt udstillet, at hun uopfordret “renser” datterens og svigersønnens nye bofællesskab for “dårlige” energier. Det er yderst respektøst over for de andre beboere.
Men hun er ikke i stand til hverken at se eller “rense” sine egne skadelige energier, som jo går ud over både hendes datter og dennes far.
Imidlertid er det et livsvilkår, at ingen kan se sig selv. Det er derfor, at man bruger en coach eller terapeut som en uvildig udefrakommende, der kan overskue situationen og stille de underlige spørgsmål. En professionel, der ikke har en følelsesmæssig dagsorden med vedkommende, og som også kender psykologien og dynamikkerne, fordi vedkommende er ekspert på sit felt.
Primært fordi familie og nære venner er farvet af deres følelser, og ikke af rationelle løsninger, der jo ville kunne give de bedste resultater både på kort og langt sigt.
Uhensigtsmæssige holdninger og adfærd
Alt for ofte sker der desværre det (i det virkelige liv), at mændene kæmper for deres børn, men på den “forkerte” og uhensigtsmæssige måde, så de mister dem. De har ikke sat sig ind i, hvad der skal til, og derfor er kampen både forgæves og yderst smertefuld for alle parter.
Det får mange mænd til at give op og overlade kontrollen til mødrene.
Resultaterne ser vi i problemfyldte familier og skilsmissestatistikker.
Typisk bærer børnene byrderne for forældrenes fejltagelser, med symptomer i form af fx uro, problemer i skolen, helbredsmæssige udfordringer og lignende – som så bliver symptombehandlet i stedet for årsagsbearbejdet.
Eller man symptombehandler sig selv med tobak, spiritus, medicin, stoffer, overspisning, underholdning og lignende.
Man giver og giver
I øvrigt gælder det begge veje, at man primært gør dét, man selv synes er det rigtige, uden at være klar over forskellen mellem det maskuline og det feminine i os alle sammen, både mænd og kvinder.
Der er ikke noget, der er hverken rigtigt eller forkert mellem mænd og kvinder. Vi er bare forskellige, men hvis man ikke forstår og tager hensyn til det, kan det nemt gå galt.
Ofte giver man andre dét, man selv helst vil have, fordi det føles rigtigt, og fordi man tror, at hvis man selv godt kan lide det, må alle andre da også kunne lide det.
Og det er dér, at det går galt.
Derfor er det vigtigt at kunne kommunikere på en hensigtsmæssig måde, så man kan forstå hinanden.
Ægte kærlighed er nemlig at VÆLGE at give sin partner dét, som partneren vil have. Ikke hvad man selv foretrækker eller har lyst til.
Og når begge gør dette, mærker begge de varme kærlige følelser.
Det psykiske og det fysiske
Filmen sætter fokus på det faktum, at det er advokatkvindens alt for stressede arbejdspres, der forhindrer hende i at blive gravid på den naturlige måde. Og også senere at forbinde sig med sin søn, der hellere vil sin far ved puttetid.
I filmen bliver hun klar over sammenhængen, men i den virkelige verden kan det være meget svært selv at se, fordi det FØLES på en bestemt måde – altså at man har en opfattelse af, at der ikke er nogen sammenhæng mellem det psykiske, fysiske og følelsesmæssige.
Men sådan er det mange steder i dag og vil formentlig fortsætte en hel del år fremover.
Til sammenligning tog det også omkring 50 år fra man opdagede, at citroner og lignende frugter kunne forhindre skørbug, indtil dette faktum blev almindeligt kendt og accepteret. Men inden da blev den sammenhæng afvist som værende hokus-pokus – med tusindvis af søfolks lemlæstelse og dødsfald til følge.
Ansvar
”Bytte bytte baby” er en film, der både underholder og udfordrer.
Filmen bryder med traditionelle narrativer om kønsroller i familielivet.
Hvor mænd i mange film fremstilles som pjok eller statister i deres børns liv, får de her en central og respektfuld plads.
Dette skift er ikke kun forfriskende, men også nødvendigt i en tid, hvor debatten om ligestilling og familiens struktur fylder mere end nogensinde.
Filmen hylder de mænd, der tager ansvar og viser kærlighed, og den kritiserer samtidig de forventninger og manipulationer, der ofte går ubemærket hen.
Der bliver givet plads til refleksion over, hvad der virkelig betyder noget i familielivet, og hvorfor det er så vigtigt at styrke båndene, både mellem generationerne og mellem parterne.
Dette gør filmen til en vigtig og relevant stemme i moderne filmkunst.
1:39 minutter
Se også de andre af mine filmanmeldelser på www.parforhold-parterapi.dk/filmanmeldelser