Parforhold i krise
Hvordan kan man undgå problemerne?
Alle, der er eller har været i længerevarende parforhold ved, at der er både medgang og modgang.
Det er ikke hver dag, der er fest og dans på roser.
I begyndelsen af parforholdet har vi det normalt sjovt sammen, opdager nye ting, føler samhørighed og intimitet, og gør noget med og for hinanden.
Nogle år senere er vi kommet ind i en daglig ægteskabs-trummerum med arbejde, børneopdragelse, regninger, der skal betales, husholdning, rengøring osv.
Mange har skabt sig nogle dårlige vaner.
Mange befinder sig efterhånden i en overlevelsestilstand, hvor de bare forsøger at komme igennem endnu en dag uden større konflikter med deres ægtefælle.
Det er når man er kommet så langt ud, at skilsmisse rykker faretruende tæt på.
Klik her for at se flere anmeldelser
Dog behøver man ikke at smide håndklædet i ringen, selv om det ser sort ud.
Især hvis der er børn involveret, kan det betale sig at gøre en ekstra indsats for at komme ud af den ubehagelige situation uden at behøve at flygte.
Konsekvenserne med en skilsmisse kan nemlig være særdeles smertefulde for alle parter.
Så her er hvad videnskabelige undersøgelser og min egen personlige erfaring har lært mig og mange andre:
- Fokuser på det positive
- Gør noget sammen
- Kommuniker indbyrdes
1) Hold op med at fokusere på problemerne, men kig i stedet mere på, hvad der er godt og virker
Når tingene er spidset alvorligt til i parforholdet, kan der selvfølgelig være store udfordringer, i form af at den ene eller begge parter har misbrug, afhængighed og/eller utroskab. Disse problemer vil ikke løse sig af sig selv, og de skal håndteres på forskellig vis.
Først og fremmest er det vigtigt at gøre sig klart, at de tre nævnte udfordringer blot er symptomer på noget andet, der er galt. Dog repræsenterer de kun en lille del af grunden til de fleste skilsmisser.
For det meste er det almindelig forsømmelse i parforholdet, fravær af intimitet, konstante skænderier, og manglende overensstemmelse og varme følelser, der får folk til at gå fra hinanden.
I forsøget på at løse problemerne bliver der ofte fokuseret på problemerne. Men hvad man giver opmærksomhed, vil vokse. Hvad du tænker på, vil fylde i din bevidsthed. Hjernen vil rette sig ind efter, hvad der optager dig. Selvfølgelig er der altid nogle praktiske spørgsmål, der skal tages stilling til, men hvis man i en krisesituation i parforholdet kun beskæftiger sig med problemerne, kan det godt gøre ondt værre.
Når tingene er begyndt at gå galt, er det bedst (og sværest!) at fokusere på de ting, der i første omgang fik jer til at vælge at være sammen. Prøv at have det sjovt sammen og forbind jer igen med hinanden.
Hold op med at beklage dig til din partner, dine venner, dine kolleger – og SLET IKKE til jeres børn – om dine ægteskabelige problemer. I stedet kan du gøre en indsats for hver dag at fortælle din partner om mindst én ting, som du sætter pris på ved vedkommende.
Lav en liste over alle de glade minder, du husker I har haft sammen, og snak om dem.
Dette alene kan ændre energien i jeres forhold. Men jeg siger ikke, at det er let at gøre. (Ordene “let” og “nemt” indgår ikke i mit ordforråd. For hvis det havde været det, havde I jo gjort det for længe siden….)
2) Gør noget fysisk sammen, så I understøtter samhørigheden
Mange parforholdsbøger beskriver det grundlæggende problem, at kvinder har brug for at føle sig værdsat, før de kan være intime, og mænd har brug for at være intime, for at de kan føle sig beundrede og værdsatte. Kvinden ønsker at mærke sine følelser, inden hun har lyst til sex, og manden har brug for sex for at kunne mærke sine følelser for kvinden. Det er to modsatrettede energier, og kræver masser af kommunikation og forståelse for at lykkes.
For mandens vedkommende er det vigtigt at indse, at et forspil på to minutter, hvor han famler på hendes bryster, ikke er nok som indledning til sex. Forspillet starter længe forinden med fx at sørge for at I har sat nogle timer af i kalenderen sammen, at børnene ikke er hjemme, at huset er i orden, og at kvinden har fået nogle gode helhjertede komplimenter, så hun føler sig godt tilpas. Først derefter er kvinden klar til skuldermassage og sex.
For kvindens vedkommende er der et italiensk ordsprog, der siger, at “appetitten kommer, mens man spiser“. Der skal gøres en indsats for at blive intim og skabe gnisten mellem jer. Det kommer ikke at sig selv – og det er ikke kun mandens ansvar at skabe den intime stemning. Kærligheden er et valg, til forskel fra forelskelsen som jo er en midlertidig feber-sindsyge og rus.
Valgene (i forbindelse med kærlighed) består i at vælge at gøre eller sige noget, der får partneren til at føle sig godt tilpas og bane vejen for de varme følelser og nærheden.
Når begge vælger, at give den anden, hvad den anden gerne vil have, mærker de begge kærligheden.
Tag selv initiativ. Gå amok. Bliv fx enige om at have sex hver eneste dag i en hel uge.
Og gerne forskellige steder og på forskellige måder. Dette kan ændre dynamikken i forholdet, og “problemerne” bliver pludselig mere overskuelige.
3) Kommuniker bedre – for at skabe forståelse
Kommunikation er nøglen til forståelse og dermed bedre relationer i alle sammenhænge. Det gælder selvfølgelig mest i parforholdet, men også i forbindelse med resten af familien, med vennerne, på arbejdspladsen, i fritidssammenhæng, og mellem befolkningsgrupper og nationer.
Hvis man ikke kan kommunikere med hinanden, kommer man aldrig til at kunne forstå hinanden.
Der skal aftales nogle fælles kommunikations-regler, som begge følger, for at det kan lykkes.
Med andre ord er det nogle faste, trygge rammer for kommunikationen. Ellers går det galt.
I kunne starte med at sige helt enkle sætninger til hinanden, som fx: “Jeg elsker, når du <gør sådan og sådan>.” ”Jeg kan ikke lide, når du <gør dette>.” ”Lad os begge forsøge at fortsætte med at <gøre dette>.”
Egentlig handler kommunikation ikke om at være eller blive enige. Det er derimod betydeligt vigtigere at kunne forstå hinanden, men det er svært, hvis man føler sig såret, krænket og misforstået.
For at lette kommunikationen mellem jer, er det ofte nødvendigt med en tredje person som supplerende hjælp og støtte. Det vil nemlig være uhyre let at falde ned i de samme gamle huller, som man gennem mange år har gravet for hinanden. Nogle par føler at de kører i samme rille og har svært ved at skifte spor, til trods for at de har de bedste intentioner. Grunden er følelser. Selv om man tager nogle beslutninger på det rationelle plan om at tale ordentligt til hinanden eller dagligt gøre noget godt, så risikerer man at følelserne løber af med en – og det er altid følelserne, der bestemmer. Hvis man vil have noget andet, end det, man har haft indtil nu, bliver man nok nødt til at gøre noget andet, end det, man har gjort hidtil. Så det er et valg, hvad det så skulle være.
Der skal også læres nogle nye “færdselsregler” – ligesom der er regler i trafikken. Hvis man “kører” efter forskellige regler, ender man med at køre galt.
——–
Så selv om det ser tung og besværligt ud med parforhold i krise, behøver det ikke at være så slemt.
Blot skal der gøres en indsats fra begge parter, for at det kan lykkes.
Fordelene ved at få det bedre med sin partner er, at det vil sprede sig positivt til alle andre områder af livet for jer begge to – og ikke mindst for børnene, hvis de stadig er hjemmeboende.
2:41 minutter (Undskyld, at lyden er så dårlig. Det er en gammel video)
Links til fire andre områder inden for parforhold:
– Kommunikation i parforholdet
– Misforståelser i parforholdet
Links til andre artikler om et godt parforhold:
Grine sammen
Husk at date
Ritualer
Kæresteweekend
Taknemmelighed
Tillid, tryghed og respekt
Vedligeholdelse
Faste regler
Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen
.