Den sunde konflikt
For mange mennesker er ordet ”konflikt” negativt ladet. Egentlig beskriver en konflikt blot en situation, hvor to parter i et fællesskab vil noget forskelligt.
Hvis den ene vil til højre, og den anden vil til venstre, kan man næsten sige, at det er et mirakel, at vi så ofte, som tilfældet er, vil det samme på samme tid.
Ofte lykkes tingene og går op i en højere enhed – både i parforholdet, på arbejdspladsen og andre steder.
Konflikter er både uundgåelige og sunde, når mennesker mødes, hvilket ikke mindst gælder i et parforhold. Mange års forskning har vist, at de familier, der trives og udvikler sig bedst, er dem, hvor man ikke dækker over konflikterne, men i stedet er klar til at se dem i øjnene og forhandle sig til rette med dét, de drejer sig om. Det handler om at være rummelig, sætte sunde naturlige grænser, udtrykke sig tydeligt så man bliver forstået, og at have respekt og kærlighed for hinanden.
Under højlydte meningsudvekslinger kommer alle de småting fra hverdagen, der har ligget under bagatel-grænsen, også frem – hos begge parter. Det er sundt at få dem frem i lyset, så de ikke ligger og nager, eller vokser sig store.
Klik her for at se flere anmeldelser
Store problemer
Hvis der er store problemer i parforholdet, udspringer disse altid af konflikter, der er blevet undertrykt eller ikke bearbejdet hensigtsmæssigt. Mange svære problemer kan føres tilbage til en relativt enkel udfordring, der blev til en konflikt, som man tacklede uhensigtsmæssigt. Måske var man dengang slet ikke opmærksom på den, fordi man ikke havde lært at genkende faresignalerne.
Der findes ingen patentløsninger på håndtering af konflikter og problemer. Lige så forskellige som vi mennesker er, lige så forskellige måder er der at håndtere konflikter på. Der er ikke to situationer eller mennesker, der er ens.
Store problemers årsager er ofte eksistentielle, det vil sige, at de handler om, hvordan den enkelte har det med sig selv og sin egen eksistens. Årsagerne er ofte helt eller delvis usynlige. Symptomerne derimod kan være meget iøjnefaldende, fordi de handler om vores relationer og sociale aspekter.
Symptombehandling
Tit er det lettest og hurtigst at gøre noget ved symptomerne – men det ville svare til at klistre et stykke tape hen over bilens blinkende olielampe, i stedet for at fylde mere olie på motoren. Årsagen sidder som regel et helt andet sted end symptomet. Symptombehandling løser ingen konflikter (eller helbredsmæssige udfordringer) på længere sigt.
Heldigvis er det aldrig for sent.
Årsagsbearbejdning
Først og fremmest handler det om at have modet til at se hudløst ærligt på sig selv og sine relationer. Dernæst at ændre de holdninger og adfærdsmønstre, som ikke er hensigtsmæssige. Hvis man arbejder målrettet med årsagerne, vil symptomerne automatisk forsvinde. Men det kan selvfølgelig godt tage et stykke tid, og der er måske nogle indgroede vaner, der skal ændres…
- Bevidstgørelse, hvor man bliver klar over årsagerne via symptomerne
- Færdighedslæring, hvor man indøver nye strategier og værktøjer, som giver en ny adfærd og nye holdninger
- Vanedannelse, fordi de gamle vaner skal erstattes af nye, så der skal i en periode overindlæres – i det rigtige
Gør man dét, er man rimeligt sikker på succes med det, man ønsker sig.
4:56 minutter
Links til andre artikler om kriser i parforhold:
Ansvarsfordeling
Jaloux
Det værste
Vrede
Undgå skænderier
Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen.
.
.