De kom krisen i forkøbet og fik et bedre parforhold
Tommy og Heidi havde været igennem nogle svære år sammen, men deres parforhold var de ikke i tvivl om.
Udfordringerne havde kun bragt det unge par tættere sammen, og de arbejdede ihærdigt på at få det første barn.
På mange måder var de et velfungerende par med masser af livskvalitet og glæde i hinandens selskab.
Alligevel valgte de at gå i parterapi.
Problemforebyggende og vedligeholdende parterapi.
Tekst og foto af Jens Nielsen
Små, ubetydelige konflikter, der får lov at ligge lidt for længe og murre.
Hverdagens diskussioner, der pludseligt kommer lidt for tæt på et skænderi.
Sådan kan småsten blive til byggesten for parforholdets store kriser – med mindre man gør noget ved det.
Det gjorde Tommy og Heidi.
Det unge par havde haft kriser nok, selv om det ikke var i forholdet til hinanden. Deres forhold fungerede så godt, at de ikke var i tvivl om, at de ville hinanden. De ville bare ikke stille sig tilfredse med ”godt nok”. Derfor gik parret, som egenlig var lykkelige sammen, i parterapi.
Heidis krise startede i 2009. Forinden da var hun en ung, smuk kvinde, der havde mødt manden i sit liv og sammen med ham godt i gang med at planlægge fremtiden. Men et mindre rygproblem, som hun ellers altid havde kunnet træne sig ud af, blev pludselig til en invaliderende lidelse, da hun en dag blev ramt af en diskusprolaps. Ryglidelsen vendte op og ned på hendes tilværelse, og for at gøre ondt værre, fik hun kort efter konstateret en omfattende fødevareallergi. Forholdet til Tommy måtte stå sin prøve med mange og hårde udfordringer.
Frygtede rullestolen
”Der var mange kameler, som måtte sluges i den tid. Vi anede ikke, hvordan det ville komme til at se ud i fremtiden. Ville hun som 40-årig skulle bruge krykker eller rullestol? Ville hun overhovedet kunne føde det barn, som vi begge håbede på. Hun kunne ikke længere løbe eller cykle. Og fødevareallergien kom oven i det hele. Der var så mange ting i hverdagen, som vi hele tiden blev stoppet af,” fortæller Tommy.
”Jeg var studerende, og på grund af ryggen, kunne jeg ikke passe et job. Så Tommy måtte arbejde ekstra for at tjene penge til mine behandlinger. Det var en hård periode for os begge,” fortæller Heidi.
”Det var en af den slags kriser, hvor man tænker: Hvis vi nogensinde kommer ud på den anden side, så er der ikke meget, der kan ryste os,” siger Tommy.
Bedre end bare godt
Parret kom ud på den anden side. De lærte at leve med allergien, samt de forhindringer som Heidi’s ryglidelse kunne skabe. Hun fik færdiggjort sin uddannelse, og hun fik et job. Parrets hverdag blev næsten normal igen.
Krisen havde bragt dem tættere sammen, men ”normal-tilværelsen” var kun netop det: normal. De ville noget mere.
Tommy havde et krævende og stressende job som økonomichef i et reklamebureau. Han kom ofte sent hjem, og havde mere brug for at koble af i fred, end for at føre lange samtaler med kæresten, følte han. Men nogen krise i forholdet mellem han og Heidi var der ikke tale om. Alligevel overvejede de, om ikke en parterapeut kunne hjælpe dem til at gøre tingene lidt bedre.
”Vi var nået til et punkt i vores forhold, hvor vi kunne se tilbage på nogle hårde år, men hvor vi også følte, at vi have mange år foran os. Og vi ville egentlig bare forbedre tonen i vores forhold,” fortæller Tommy.
Som alle andre par havde de deres uoverensstemmelser, og af og til blev diskussionerne til skænderier.
”Vi nåede aldrig derud, hvor vi sagde: Det her vil jeg simpelthen ikke mere. Men vi kunne mærke, at vi ikke var helt gode nok til at tage tingene i opløbet – selv om vi prøvede på det”, fortæller Heidi.
De var enige om, at kommunikationen mellem dem skulle have løft, og for et års tid siden fandt Tommy og Heidi frem til www.parforhold-parterapi.dk og parterapeut Mikael Hoffmann, hvor de begyndte et forløb. Forebyggende parterapi, kalder de det.
Klik her for at se flere anmeldelser
”Du vedligeholder jo også din bil…”
”Vi var enige om, at parterapi ikke skulle være noget tabu. Jeg tænkte: Du vedligeholder jo også dine andre ting, sørger for at tage din bil til service o.s.v. Hvorfor skal et parforhold ikke også vedligeholdes og ses efter?” siger Tommy.
Den forebyggende parterapi har ikke vendt op og ned på Tommys og Heidis forhold, da de jo forvejen fungerede godt sammen. Men deres indbyrdes kommunikation er blevet betydeligt bedre, fortæller de.
Arbejdet med Mikael Hoffmann har givet parret en række værktøjer, som de i dag bruger til at løse dagligdagens små uoverenstemmelser med, før disse får lov at udvikle sig til problemer. Dermed er deres tilværelse selvfølgelig ikke blevet problemfri, og parforholdet skal der stadig arbejdes på, men Tommy og Heidi fortæller begge, at de i dag har fået meget mere kvalitetstid sammen.
”Før tog det timer at løse konflikter. Nu tager det fem minutter. Vi kan finde ud af at komme videre, og bruge tiden på noget meget sjovere, end at skulle sidde i sofaen en hel aften for at få trådene redt ud,” fortæller Tommy.
Struktur på samlivet
De parterapeutiske værktøjer har ikke kun gjort parret i stand til at løse uoverenstemmelser på en bedre måde. Mikael Hoffmanns redskaber har også hjulpet Heidi og Tommy til at finde en form og en struktur i deres samliv, så nye problemer sjældent opstår.
Redskaberne er simple, men effektive.
”Hvis man er træt om aftenen, og så lige kommer i tanke om noget, man skal have ordnet sammen, så bliver man måske nemt uvenner, og den anden siger: Hvorfor har du ikke sagt det noget før? Så bliver det måske til et større problem og et skænderi, og det hele måske kun fordi vi begge er trætte, og burde sove i stedet for at diskutere dette emne. Nu er vi blevet bedre til at løse de tilspidsede situationer, fordi vi har været gennem terapiforløbet sammen, og har lært nogle teknikker sammen. Så hvis jeg siger, at vi skal udskyde en samtale, fordi vi er trætte, så ved han, at der er en god grund. Den forståelse er vigtig, og det hjælper rigtig meget, at vi begge to har været der,” fortæller Heidi.
Og hvordan er det så gået parret, siden de for et år siden gik i gang med forebyggende parterapi?
Heidi blev gravid kort efter terapien og for nylig fik parret deres første barn. Tommy valgte i foråret at springe ud som selvstændig iværksætter.
I dag er de godt tilfredse med, at de valgte at investere i fremtiden:
”Hvorfor vente til vi er 40, og det begynder at gå skævt? Vi ville hellere have så godt et forhold, som vi overhovedet kan få, og det lige nu,” siger Heidi.
Mikael Hoffmanns metoder og parterapi er nærmere beskrevet i bogen ”Partner for livet”.
Læs mere om parterapi og parcoaching på
www.parforhold-parterapi.dk/parterapi
Klik her for at se flere klienters erfaringer og anbefalinger med par-coachingen
.
.